Habanero papryczki – oparzenia: jak leczyć?

Poparzenie papryczką jest dość powszechne. Warto więc działać, aby jak najszybciej złagodzić skutki nieostrożnego jedzenia lub ich przetwarzania.

Jak leczyć poparzenie papryczką habanero?

Zatrucia oraz poparzenia kapsaicyną są bardzo popularne. Nic dziwnego, ponieważ ostre papryczki, w tym chilli czy habanero, posiadają ją w swoim składzie. Substancja tego typu znajduje się między innymi na nasionach i wewnętrznej skórce tego warzywa, dlatego łatwo o poparzenie nią w trakcie przetwarzania albo podczas jedzenia.
Nieczęsto mówi się o… przedawkowaniu ostrych przypraw. Owszem, jest to możliwe, w związku z czym należy zachować szczególną ostrożność przy przygotowywaniu papryczek, a także ich jedzeniu. Objawami poparzeń oraz zatrucia są między innymi świąd w okolicy spojówek, łzawienie oczu, a przede wszystkim zaczerwienienie skórne (jeśli chodzi o poparzenie zewnętrzne) oraz podniebienia lub śluzówek (w przypadku poparzenia wewnętrznego). Często pojawia się też wyciąg z nosa, a także zatkane zatoki.
Leczenie poparzeń papryczką habanero czy inną jest raczej proste i nie wymaga – jak mogłoby się wydawać – udania się do lekarza przy każdym podobnym incydencie. Istnieje wiele domowych sposobów, które okazują się bardzo skuteczne w takich sytuacjach. Jeśli więc zastanawiasz się co robić przy poparzeniu papryką, nie czekaj, tylko działaj! Im dłużej jesteśmy bierni, tym może być gorzej. Jakie kroki więc możesz podjąć w takiej sytuacji?

Zobacz również:

Jak złagodzić poparzenia po oparzeniu papryczką habanero?

Istnieje kilka sposobów, które pozwolą na złagodzenie pieczenia po spożyciu czy ostrej papryki. O ile poparzenia skórne, zewnętrzne, można złagodzić umyciem określonych partii ciała wodą i mydłem, o tyle poparzeń wewnętrznych nie pozbędziemy się tak szybko. Można jednak pozwolić sobie na zastosowanie kilku metod.
Po pierwsze, doskonałym sposobem jest oczywiście zastosowanie produktów mlecznych. Złagodzą one uczucie pieczenia w jamie ustnej. Do tego celu najlepiej wypić szklankę mleka, która wydaje się najlepszym i najczęściej stosowanym antidotum. Nic dziwnego, bowiem w wielu krajach, w których stosowanie ostrych papryczek jest bardzo popularne, produkty mleczne stosuje się do przygotowywania różnych potraw. W ten sposób obniża się ostrość potrawy i możliwość poparzenia się. Co ciekawe, również lody są przygotowywane z użyciem mlecznej bazy, w związku z czym również i one są doskonałym sposobem na złagodzenie poparzenia wewnętrznego papryczką Habanero. Jeśli natomiast nie mamy w domu mleka ani też lodów, wówczas możemy zamienić je na przykład na chleb z masłem albo masło orzechowe.
Ogólnie rzecz ujmując, produkty mleczne i nabiał, o których wcześniej wspomniano, posiadać caisen, który jest w stanie zneutralizować działanie kapsaicyny. Możemy więc również pokryć poparzoną, zewnętrzną część ciała mlekiem, jogurtem i tym podobne na kilka minut. Z całą pewnością przyniesie nam to ogromną ulgę i uśmierzy ból, a także przyspieszy proces gojenia się ran.
Oprócz produktów mlecznych, możemy spróbować zastosować produkty alkoholowe. Piwo co prawda pomoże, ale nie na długo i nie w taki sposób, jaki byśmy chcieli. Wszystko dlatego, że nie posiada on zbyt dużych pokładów alkoholu. Zdecydowanie lepsze wydaje się więc zastosowanie alkoholu wysokoprocentowych, na przykład likieru, wódki, whisky i tym podobne. Należy jednak pamiętać o tym, aby przed wypiciem bezwzględnie je schłodzić. Ciepły alkohol może przynieść odwrotny skutek i spotęgować efekt pieczenia w jamie ustnej.
Co jeszcze może nam pomóc w złagodzeniu poparzeń ostrymi papryczkami? Otóż, doskonale pomagają także soki z cytryny, limonki oraz pomidorów. Niektórzy starają się również „przełknąć” poparzenia tłustym jedzeniem, które przyspiesza złagodzenie działania kapsaicyny. Innym sposobem jest wypicie jogurtu albo… oleju z oliwek lub oleju roślinnego.

Sprawdź także:

Czego NIE robić przy ostrych papryczkach?

Wiele osób zastanawia się, jak odpowiednio złagodzić ból i poparzenia związane z nieostrożnym stosowaniem papryczek Habanero. Otóż, wielu kucharzy – zarówno amatorów, jak i profesjonalistów – łagodzi efekt pieczenia po prostu jakimś napojem, wodą, sokiem albo czymś gazowanym. To jednak niewiele daje, ponieważ zawarta w papryce kapsaicyna nie jest w stanie rozpuścić się w takich produktach. To największy błąd, jaki popełniamy po oparzeniu właśnie. Uzyskujemy bowiem całkowicie odwrotny efekt do zamierzonego, gdyż poparzenie może rozszerzyć się jeszcze na przełyk oraz żołądek.
Wspomniana wcześniej kapsaicyna jest w stanie rozpuścić się tylko i wyłącznie w dwóch substancjach – w tłuszczach oraz w alkoholach. Jeśli dojdzie do poparzenia podczas przygotowywania papryczki do gotowania, pamiętaj, aby natychmiast zaprzestać jej krojenia. Za nic w świecie nie dotykaj rękami oczu ani twarzy, ponieważ może znajdować się na nich wspomniana kapsaicyna. Najpierw umyj je porządnie wodą z mydłem, a następnie przemyj twarz i miejsca, które zostały poparzone. Jeśli nie pozbędziemy się szkodliwego alkaloidu, możemy nieopatrznie poszerzyć oparzenia od kolejne części ciała. Nie bierz się więc za dalsze przetwarzanie papryczek, dopóki nie ustabilizujesz sytuacji.